Höj och sänkbara arbetsbord för en god ergonomi

Motoriserade arbetsbord eller så kallade höj och sänkbara skrivbord återfinns på många arbetsplatser landet över. Varför väljer att lägga pengar på sådana bord? Svaret är egentligen ganska enkelt, för en bra ergonomi på arbetsplatsen.

Att ha ett jobb där du är stillasittande vid ett skrivbord hela dagen är dåligt för både hälsa och produktivitet. Stillasittande jobb innebär en ökad risk för värk i muskler och leder och i extrema fall ökad risk för diabetes, hjärtsjukdomar och sjukdomar relaterade till viktökning. Att sitta vid ett skrivbord som inte är anpassat för dig är inte heller bra för muskulaturen i nacke, axlar och rygg, då en för hög position i förhållande till skrivbordet innebär att du själv måste hålla upp dina armar. En för låg position i förhållande till skrivbordet kan få dig att sitta med höjda axlar vilket ökar risken för nackspärr och smärta i nacken.

Fördelarna med ett höj och sänkbart skrivbord

En stor fördel med ett höj och sänkbart skrivbord är att det enkelt att justera höjden så att den är optimal för brukaren. Om ett företag exempelvis har platser som kan användas utav olika individer ändras höjden enkelt med en knapptryckning mellan vardera användning.

Vid användning av ett höj och sänkbart skrivbord kan brukaren även välja att höja bordet till ståhöjd. Vissa läkare hävdar att man kan jämföra att stå upp 3 timmar per dag med ett löp-pass. Orkar man inte stå upp 3 timmar varje dag kan exempelvis 20 minuter stående arbete också göra stor skillnad. Den stora fördelen är just den möjliga variationen i arbetsposition.

En varierad arbetsposition gör stor skillnad på arbetsplatser med stillasittande uppgifter. En förbättring i arbetsklimatet kan leda till ökad produktivitet och välmående, vilket i sin tur ger dig gladare anställda och ett mer välmående företag.

Du kanske också gillar